Dit is geen fabeltje, wespen houden niet van de geur van kruidnagels. Maak snel een paar van deze prachtige bollen.
Genieten op het terras met minder wespen
Op deze zomerse dag ziet de natuur er prachtig uit. We zien zoveel kleur in de natuur, zo puur. Ik kan hier enorm van genieten. Dit heb ik inmiddels al heel wat dagen en avondjes gedaan, tot in de late uurtjes. Het geeft mij, Diane van 2Handjes enorm veel inspiratie voor mijn workshops die ik geef en blogonderwerpen om over te schrijven.We kennen hem allemaal de wesp, prachtig van kleur met een hele mooie tekening op zijn lijfje. Kijk anders nog maar eens naar de foto, wellicht jaag je hem altijd weg en kijk je helemaal niet hoe mooi hij is. Dat kan ik me wel voorstellen, want het is geen pretje om door een wesp gestoken te worden. We willen op het terras zitten zonder gestoord te worden door die vervelende diertjes. Ik ga jullie iets leren maken, waardoor de wespen niet bij ons in de buurt willen komen. De wesp houdt namelijk helemaal niet van de geur van kruidnagels. Niet alleen wespen houden niet van deze geur, maar ook muggen, mieren, motten, zilvervisjes en muizen. Het leuke aan het creatieve vak is, dat je allerlei materialen gebruikt. Ik vind het altijd leuk om ook wat meer te weten over de spullen die ik verwerk. Vandaar dat ik jullie ook nog wat informatie wil geven over de kruidnagels zelf. Ik wist toen ik ze voor de eerste maal verwerkte helemaal niet hoe ze groeiden en waar ze vandaan kwamen. Omdat ik nogal leergierig ben zoek ik dat gewoon op. Ik vind het een mooie aanvulling op dit eenvoudige blog.
Wat meer informatie over de kruidnagel:
Iedereen kent wel kruidnagelen, waarmee we gemalen of in zijn geheel vis-en vleesgerechten en kerstgebak pittig kruiden. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom (Syzygium aromaticum, synoniemen: Eugenia aromatica en Eugenia caryophyllata). Al vind ik hem bloeiend ook geweldig. Kijk maar op die prachtige foto hierboven. Een kruidnagel bestaat uit een ongeveer 1 cm lang steeltje, met daarop het knopje, dat zo'n 3 mm in diameter is. De betekenis van het woord kruidnagel ligt voor de hand, de bloemknoppen lijken op nagels,spijkers.
De altijd groene kruidnagelboom wordt 12 tot 15 m hoog. Op de plantages houdt men hem op 5 -6 m. Hij heeft een piramidevormige kroon. De donkergroene, langwerpige bladeren zijn ca. 12 cm lang. Na 6 jaar komen er pas de eerste vruchten aan, maar dit kan dan wel 100 jaar doorgaan. De bloemen ontwikkelen zich aan de toppen van de takken in kleine trossen. Het zijn felrode bloemknoppen die als schijnschermen aan de takpunten staan. Zij hebben een dikke, steelachtig gevormde vruchtknoop. Deze heeft aan de bovenkant vier kelkbladeren met een kogelachtig hoofdje. Zodra de gesloten groene bloemknoppen beginnen te verkleuren, worden zij handmatig geplukt of met bamboestokken afgeslagen. Daarna worden de knoppen op een mat uitgespreid en in de zon gedroogd. Daarbij kleuren de bloemknoppen roodachtig bruin tot donkerbruin. Zij verliezen daarbij het grootste gedeelte van hun vocht.
Kruidnagels worden voor heel veel dingen gebruikt:
- In de keuken: in vlees- en visgerechten, gebak vooral kruidkoek, glühwein, likeur en bij ons in het gezin vooral in de rode kool.
- Medicinaal: Kruidnagelproducten worden gebruikt tegen schimmelinfecties, schaafwonden, acne, artritis, zweren, tand-en kiespijn, ontstoken tandvlees, reumatische klachten, darmaandoeningen, griep en verkoudheid. Mijn Opa stopte bij tandpijn een kruidnagel in zijn kies, wat vonden we dat toch vies.
- Cosmetisch: De etherische kruidnagelolie is een belangrijk product in de parfum- en cosmeticaindustrie.
En waar ik nu over ga bloggen, daar gebruik ik de meeste kruidnagels voor. Om een kruidnagelbol te maken heb je er heel wat nodig.
Het maken van de kruidnagelbal:
Daar gaan we dan de start van een geduldig klusje. Ik zal eerst nog even uitleggen waarom ik handsinasappels gebruik. Hier zit veel minder sap in als in een perssinasappel, hij zal dan ook sneller in(uit)drogen. Je steekt de kruidnagels met het steeltje in de vrucht. De schil kan nogal dik en stug zijn, daarom gebruik in er altijd een spijker bij. Ik prik de gaatje altijd even voor. Ik gooi mijn voorroodje kruidnagels in een schaal en leg de sinasappel op de kruidnagels, dan heb je de kruidnagels dicht bij de hand. Ik zou zeggen prikken maar. De kruidnagels hoeven niet strak tegen elkaar aan te zitten, wanneer de sinasappel krimpt komen ze vanzelf dichter tegen elkaar.
Het eindresultaat.
Je kunt de bal die je nu gemaakt hebt jaren bewaren en je hebt minder last van wespen op je terras. Wanneer je de kruidnagelballen binnen legt heb je ook minder last van muggen. En zeker voor de nacht is het handig, want ik slaap dan en ik ben vaak hun doelwit. Wil je voor op het terras een snellere manier om de wespen te verjagen, dan kun je ook wat schuifjes snijden en kruidnagels erin steken. Ook dit ziet er toch gezellig uit en werkt goed. De eenvoudigste versie is een schaaltje warm water met wat citroensap erin en daar een handje kruidnagels erin. Ik zelf heb door het schrijven van dit blog ook weer een hoop geleerd. Ik ben als de dood voor muizen, dus op de plekjes waar ik ze wel eens zie komen nu schaaltjes kruidnagels. En dit ga ik ook doen op de plaatsen waar dit jaar heel veel mieren zitten. Zo zie je maar, als je creatief en leergierig combineert kom je ook nog een hoop aan de weet.
De informatie die je in dit blog vind over de de kruidnagelboom heb ik van een kenner over bomen gebruikt. Wil je nog veel meer lezen over prachtige bomen dan is het zeer de moeite waard om de site van Brigit Kahlert te bekijken.