Een heerlijke tijd, voorjaar. Genieten van het ontluikende voorjaar.
Maak thuis een vrolijk voorjaarstuintje.
We gaan aan de slag met voorjaarsmaterialen. Ik begin vandaag met een eiertuintje wat erg leuk is voor op de paastafel. Gisteren heb een bezoek gebracht aan het tuincentrum om te kijken wat er aan losse materialen te koop is. Ik stond met mijn oortjes te klapperen zoveel keuze. Ik koop zelf bij de groothandel maar blijf altijd kijken waar jullie de materialen gemakkelijk kunnen halen.
Ik zeg op naar het tuincentrum. Waarschijnlijk kom je met een hele hoop spulletjes thuis. Ik heb alle materialen bij ons tuincentrum kunnen kopen, ook de halve eireren. Ga ook nog even langs de bouwmarkt voor het plaatje hout en de latjes.
Gebruikte materialen
- plaatje triplex van 350x 150 mm
- 2 vuren latjes 350x 30x 8 mm
- 2 vuren latjes 136x 30x 8 mm
- 12 halve witte eieren van de kip
- 3 halve ganzeneieren
- hamer, spijkertjes
- lijmpistool met patronen
- plaatmos
- 10 tulpjes
- 1 grote pot blauwe druifjes
- 3 groene dianthus of andere voorjaarsbloempjes
- berkenschors
- kleine boomstamschijfjes
Het maken van het kistje.
Als je de maten van het hout precies hebt laten zagen zet je het kistje eenvoudig in elkaar met wat kleine spijkertjes. Misschien heb je zelfs bij het tuincentrum een bakje van ongeveer dit formaat gevonden. Ik stond er van te kijken wat voor leuke eenvoudige ondergrondjes ze hebben voor erg leuke prijsjes.
Op de rand heb ik heel dun hout gelijmt, gekocht op een rolletje. Heb je dit niet dan zijn kleine stukjes berkenschors erg leuk. Zet je lijmpistool op tijd aan en zorg dat hij goed heet is dan lijmt het gemakkelijk.
Heb je geen schors kies er dan voor om een dun laagje witte acrylverf op het hout te schilderen. Mag dekkend of heel waterig. Kies je voor dekkend dan is het mooi om er na het drogen het hout licht op te schuren met een fijn schuurpapiertje (white wash). Het waterige zou ik zo laten.
We zijn toe aan de volgende stap het lijmen van de eieren. We gaan de eieren gebruiken als vaasjes. Lijm ze met het lijmpistool op het hout en druk ze licht aan. Vul daarna de ruimte tussen de eitjes op met mos. Ik heb gedroogt plaatmos gebruikt. Nat maken is niet nodig. Ik heb op de eirerschalen nog kleine stukjes geplakt van boomschijfjes. Misschien heb nog wat kleine veertje liggen ook leuk.
Je tuintje vullen.
We kunnen ons tuintje nu gaan vullen. Doe in de eiervaasjes een beetje water en zet de bloemetjes erin. De blauwe druifjes, klop het zand wat tussen de wortels zit eruit. Het restant spoel je met lauw water weg. Het is mooi om witte worteltjes te laten zien. Maar dan gaan de bloemen toch niet open? Zelfs zonder zand en water komen de druifjes gewoon open.
Het is wel belangrijk om je tuintje iedere dag een beetje te sproeien, nevelen. En dan vooral de druifjes. Zet de druifjes gewoon los tussen de eitjes en erin. Zo je tuintje is klaar. Zijn je bloemjes uitgebloeit vul je tuintje dan gewoon opnieuw met andere bloempjes. Zo heb je steeds iets nieuws op tafel staan.
De tafel kan gedekt. Misschien een leuk idee om op het tafelkleed ook wat van de kleine boomschijfjes te strooien. Volgende week maken we een eierrekje.