een creatief idee met kurken boekensteunen zelfmaakidee

Een leuk idee om je kookboeken in de keuken wat extra steun te geven.

De hele familie was gezellig hier met de kerst en dan gaan er wel wat flesjes wijn openen. Op het einde van de avond stuur ik iedereen naar bed en ruim dan lekker alleen op. Zo'n rustmomentje vindt ik heerlijk. Op die momenten ontstaan altijd creatieve ideeën, zo ook het idee om de kurken een tweede leven te geven. Denk niet dat er 50 flessen wijn leeg gegaan zijn, nee ik spaar de kurken al langer.

Ik ben dol op creaties maken met nog bruikbare materialen, die normaal de prullenbak ingaan. Wist je trouwens dat ieder persoon per jaar 550 kilo afval produceerd. Het meeste is huishoudelijk afval, maar 10 % zijn spullen die naar het grofvuil gaan en daar kun je prachtige dingen van maken. Recyclen, ik ben er dol op. Met mijn bedrijf 2handjes geef ik er zelf workshops mee. Misschien ben je ze al kurken aan het sparen, anders nu maar beginnen, oud en nieuw komt er ook nog aan. Wordt dat sparen lastig voor je, breng dan nog snel een bezoekje aan een restaurant en vraag of ze je helpen.

Gebruikte materialen

  • 2 plaatjes mdf van 25 x 17 x 3 cm
  • 2 plaatjes triplex van 15 x 19 cm
  • zwarte acrylverf
  • een sjabloon van pronty, formaat A-5
  • lijmpistool
  • lijmpatronen
  • 50 kurken
  • schuurpapier
  • gouden acrylverf
  • kwast en een klein verfrollertje

Het schilderen van de boekensteunen.

Ik ben begonnen om de randen van de mdf plaatjes eerst te schuren, dan zijn ze niet zo scherp. Schilder vervolgens de twee plaatjes aan beide kanten zwart, doe dit in twee dunne laagjes. Schuur tussen de twee lagen de kopse kanten van het hout even licht op tot ze glad aanvoelen. Laat de verf goed drogen. Ik heb voor de beschildering een sjabloon gebruikt van Pronty, stencils. Ze hebben prachtige designs in A-5 formaat. Bij Pipoos hebben ze een grote collectie van Pronty, googlen is natuurlijk ook handig om ze te vinden. Om het patroon over te brengen op het hout, heb ik goudverf gebruikt. Breng deze aan met een klein lakrollertje. Oefen eerst even op een stuk papier, verf met een rollertje met een héél klein beetje verf eraan. Op deze manier blijft je tekening strak, kijk maar op de foto. Ik heb de tekening aan alle vier de kanten aangebracht. Rol met je rollertje( geen verf extra eraan doen) ook nog even licht langs de randen van de plaatjes mdf, geeft een mooi effect.

Om je boekensteunen steviger te laten staan, heb ik onder ieder plankje een plaatje triplex gelijmd met het lijmpistool. Tik er voor de zekerheid ook nog twee spijkertjes in. Schilder ze ook zwart, je boeken blijven straks veel beter staan.

Je zag het al bij het lijstje van materialen, dat je heel wat kurken nodig hebt. Ik heb ze door midden gezaagd met een electrische figuurzaag, je hebt er aan iedere kant nl. 48 nodig. Heb je geen zaag, snij ze dan door met een scherp mes. Lijm de kurken op de plankje sin een strak patroon. De lijmdraden die ontstaan, haal je aan het einde pas weg. Druk de kurken goed aan en pas op met de hete lijm. En klaar zijn je boekensteunen. Door het gewicht van je boeken op de liggende plaatjes triplex blijven je boeken goed staan.

Ik heb meerdere blogs geschreven over het maken van boekensteunen, bekijk ze maar eens:

boekensteun met keramiek

boekensteun met bouwmaterialen

boekensteun van boomstammetjes

Blog 2handjes

 

Copyright 2Handjes Algemene Voorwaarden | AVG