Speksteen, een steen met een verrassing
Daar zit ik dan in het vliegtuig op een vlucht van een uurtje of 9. Om me heen zie ik momenteel alleen maar slapende mensen. Slapen, daar heb ik de rust niet voor. Dit is een heerlijk moment om een blog te schrijven. Ik kom net uit een heerlijk warm land. Thuis zal het een graadje of 40 kouder zijn.
Dat geeft nu niet het ideale gevoel, vandaar dat ik besluit om jullie wat meer over speksteen ga vertellen. Hoezo dat, thuis in Dongen ben ik het meest gelukkig in de zomer. Iedere week komen er mensen om een workshop speksteen bewerken te volgen. Omdat dit een wat stoffige aangelegenheid is geef ik deze workshop in mijn prachtige buitenatelier . En dat is waar ik het liefst ben, buiten aan het werk met een mooi stuk steen. Maar nu toe de point.
Wat is speksteen?
De officiële naam is steatiet. Volgens geologen is dit gesteente wel 90 miljoen jaar oud. Het is 100% natuurlijk materiaal. Wanneer je de steen bewerkt met de rasp en het fijne poeder in je handen hebt, voelt het een beetje talkachtig aan. Dit is niet raar want het is de massieve variëteit van talk. Het is dan ook niet raar dat de steen ook de naam van zeepsteen of soapstone heeft in de volksmond.
Waar komt speksteen vandaan?
Speksteen komt o.a uit Brazilië, Afrika, China en India. Hier komt veelal de speksteen vandaag, waar bij de workshops speksteen mee wordt gewerkt.Speksteen uit Finland wordt meestal gebruikt voor "speksteen kachels"
Welke soorten speksteen gebruiken we voor een workshop?
- Braziliaanse speksteen:
Dit is meteen de zachtste soort speksteen, maar ook de kwetsbaarste. Hardheid 1- 1.5. Met kwetsbaar bedoel ik dat deze steen, wanneer je er een beeld van gemaakt hebt ook de meest krasgevoelige is. Krasgevoelig? Ja wanneer je met je nagels over een mooi gepolijst vlak gaat en er een vette kras op zit. Deze steen is ook niet geschikt om er een beeld van te maken met smalle, dunne stukken erin. Mijn advies is om er een massief, robuust beeld mee te maken. Mijn ingekochte kleuren: veelal bruine tinten. Gelukkig vind ik ieder jaar wel een partijtje in andere tinten. Dit jaar had ik een paar honderd kilo wit. Het was net peperkoek, maar gepolijst zo mooi. Vorig jaar had ik het geluk om een partij zwart/ groen te scroren. Deze kleur was natuurlijk zo op.
- Aziatische speksteen:
De Aziatische speksteen wordt eigenlijk het meest gebruikt. Hardheid 1- 1.5. Hij is erg zacht en wanneer je hem polijst heeft hij een prachtige tekening, met heel veel diepte. Een glazig oppervlak. Mijn ingekochte kleuren: groen, rose, zwart/wit, geel-groen-zwart. Als je over hard kunt praten, dan is het een gegeven dat hoe donkerder de steen , hoe moeilijker te bewerken. Maar de steen blijft zacht want de bewerking doe je met een houtrasp. In deze steen moet je nooit met je beitel en hamer aan de slag gaan. Het is een gelaagde steen, die dan ook meteen in meerdere stukken uit elkaar valt.
-Keniaanse speksteen
Dit is meteen de hardste steen. Hardheid tussen de 2.5 en 3. Deze steen kun je met de rasp bewerken maar ook met beitel en hamer. Hij heeft een compacte structuur en na polijsten komen er prachtige kleurscharkeringen tevoorschijn. In deze steen zit een hoog percentage kaolin(grondstof voor porselein).
een volgende stap in hardheid is serpetijn. Deze heeft een hardheid tussen de 2.5 en 6. Deze steen is niet te bewerken met een éénvoudige houtrasp. het wordt hakken met beitel en hamer en raspen met een hardmetalen rasp.
Hoe ga ik er met speksteen aan de slag?
Wanneer je er nog nooit mee gewerkt hebt kan ik je niet beter adviseren om een dagworkshop speksteen te volgen. Dit is zeker geen verkoop praatje, maar je slaat zoveel problemen over. Mijn ervaring is wanneer je aan een "nieuwe hobby" begint en je loopt niet meteen tegen een hoop problemen aan, ga je er sneller van genieten. En een hobby is genieten zonder frustraties.
Waar kan ik een workshop volgen?
Kijk zeker eens of er bij je in de buurt een workshop speksteen bewerken is.
Vind je niet meteen een workshop, waar je de basis beginselen kunt leren, dan ben je van harte welkom in Dongen. Dit is een plaatsje in de omgeving Breda,Tilburg. Ik leer je in een ontspannen sfeertje, lekkere tuin het bewerken van speksteen.
workshop speksteen bewerken
Wil je er toch zelf aan beginnen lees dan het blog een kunstwerk uit speksteen.