Keukenkunst, een schilderij zelf maken.
Iedere keer wanneer ik een Blog wil schrijven, denk ik waar ga ik nu aan creativiteit met jullie delen? Meestal is een loopje door mijn atelier of mijn huis genoeg om een idee te krijgen. Zo ook deze keer.
Ik zat lekker een bakkie te doen in de keuken en zag één van mijn schilderijen aan de muur hangen. Ik krijg hier hele leuke, positieve reacties op. Het is eenvoudig te maken. Ik leg het jullie in stappen weer uit.
ook verkrijgbaar in kleinere tubes
Materialen:
- 3D schildersdoek 40 x 60 cm
- print van een bestekje op A-2
- Talens Amsterdamverf kleur: 398 naftol rood licht
- Talens Amsterdamverf kleur: 403 van Dijckbruin
- Talens Amsterdamverf kleur: 803 donkergoud
- modelleerpasta van Talens
- schelpenzand
- eventueel transparante powertexlijm
- paletmes
- potlood
- een varkensharen kwast.
Het overbrengen van de tekening op je schildersdoek:
Als je alle spullen klaar hebt staan, dan gaan we aan de slag. Allereerst gaan we de tekening overbrengen op het schildersdoek. Ik heb hier een handige truc voor. Je houdt de print met de printkant tegen het raam. Aan de achterzijde ga je met een potlood over de lijnen. Niet te hard drukken. Maak de lijnen wat breder dan de lijnen van de print. Dit doen we ,omdat er dan wat meer grafiet achter blijft op het papier. Leg nu de print op je schildersdoek met het potloodgedeelte op het doek. Nu gaan we met het potlood over de lijnen van de print. Door dit te doen komt de grafiet die aan de achterkant zit op het doek en staat je afbeelding er zo op. Nu kunnen we beginnen met schilderen.
Het schilderen van de achtergrond.
Als eerste gaan we de achtergrond schilderen met de van Dijckbruine verf. Doe dit in 2 dunne lagen. Verdun eventueel de verf wat met water. Begin pas met het bestek als de achtergrond droog is.
Het verwerken van de modelleerpasta.
Meng op een bord of in een bakje enkele lepels modelleerpasta met de naftol rode verf. Heb je dit gedaan meng dan door dit papje wat schelpenzand. Dit geeft een groffe structuur. De pasta hoeft niet door en door op kleur te zijn hoor. Je schilderd de pasta later nog. Om het proces van drogen te versnellen, kun je er eventueel wat transparante powertexlijm door heen doen. Dit versneld het droogproces. Modelleerpasta heeft normaal een droogtijd van een dag, dan kun je pas verder. Door de powertexlijm te gebruiken versnel je de droogtijd. We brengen nu het mengsel aan op het schildersdoek met een palletmes. Spatel het bestek mooi vol. Het is mooi om te zorgen dat aan de buitenranden een wat dikkere rand zit. Je hebt dan meteen een afbakering van je achtergrond. Wanneer je geen lijm gebruikt hebt, moet je even een dag wachten. Heb je de lijm er wel doorheen gedaan, dan is na een beetje föhnen de pasta in een half uurtje droog genoeg om er verder op te werken. Omdat we willen dat het bestek een mooie diepe kleur heeft. schilder je er nogmaals met de verf over. Wanneer je de achtergrond toch een beetje geraakt hebt met verf of pasta, dan werk je die nog even bij met de bruine verf.
het brushen met de goudverf.
Nu gaan we aan de finishing touch beginnen. Je hebt waarschijnlijk de kwast al gebruikt om de verf op je doek te zetten. Geen probleem, maar voor deze actie moet je kwast goed schoon en droog zijn. We doen een beetje verf aan de kwast , ga anders even met de kwast over een stuk papier. Om de verf subtiel aan te brengen, houd je de kwast plat. Je brusht zachtjes over de hogere delen van het bestek. Dit geeft een mooi effect. Breng eventueel twee laagjes aan. Is het wat teveel, dan kun je altijd nog wat rood aanbrengen met een schone kwast. Wel eerst even drogen voor je met een andere kleur schildert. Je gaat gewoon door tot je tevreden bent.
vergeet hem niet te signeren, nog persoonlijker.
Loop je nog tegen een probleem aan, schroom dat niet om me te bellen. Je kunt natuurlijk altijd een workshop komen volgen bij 2Handjes in Dongen.